меню скрий менюто

ПОКЛОННИЧЕСКО-ОБРАЗОВАТЕЛНО ПЪТУВАНЕ ДО СЪРБИЯ (22-25 МАЙ 2020)

 

1-ви ден (ПЕТЪК): Русе – София – Белград ~ 795 km
Отпътуване от Русе, ул. „Хан Аспарух“1 в 20:30 ч.

2-ри ден (СЪБОТА): Пристигане в Белград сутринта около 9 ч. Разходка в историческия квартал Гардош, който е запазил културния си облик с тесни улички, стари къщи и църкви. Той е разположен на хълм, на чийто връх се издига кулата „Сибинянин Янко”, откриваща великолепни гледки към р. Сава и Белград, Катедралният храм Свети Сава, най-голямата сръбска православна църква, построена на няколко етапа, започвайки от 1935 г., парк Калемегдан и Белградската крепост – църквата Света Петка (1417), съхранявала мощите на светицата до 1521 г; паркови алеи и останки от крепостни съоръжения, разделени на горна и долна крепост, мястото където се сливат двете реки Сава и Дунав, Църквата Свети Марко и сградата на парламента, старинната Съборна църква, строена между 1837 и 1840 г., която е богато изрисувана. По желание и срещу доплащане разходка с корабче по р. Сава и р. Дунав – продължава около 1 час или свободно време в Белград. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден (НЕДЕЛЯ): Белград – Нови Сад ~ 100 km
Закуска. Около 8:30 ч. отпътуване за Нови Сад, столица на област Войводина и вторият по големина град в Сърбия, разположен по левия бряг на р. Дунав. В града се усеща унгарското влияние в устройството и общия изглед, в местната архитектура. Панорамна и пешеходна обиколка на града – мостовете над Дунав в Нови Сад са били разрушавани 11 пъти през последните 100 години, те свързват града с Петровардинската крепост-огромен крепостен комплекс, издигнат на хълм на брега на реката, една от най-големите и внушителни крепости в цяла Източна Европа, наричана „Гибралтар на Дунав“. Посещение на църквата “Свети Георги, разходка по малките улички на Стария град и централния площад – кметството, готическата катедрала “Дева Мария”, синагогата, Патриаршеския дворец Илион (най-красивият архитектурен паметник във Войводина), православната църква „Свети Николай“ – известна с шедьоврите на сръбския бароков стенопис. Връщане в Белград. Вечеря с традиционна сръбска музика (по желание и допълнително заплащане). Нощувка.

4-ти ден (ПОНЕДЕЛНИК): Белград – Русе ~ 795 km
Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване към България. Фото-пауза на хълма Опленац. По пътя посещение на манастир „Хоповоˮ от XIII в. с храм „Свети Николайˮ. Църквата е богато изографисана с фрески от XVI и XVII в. Поклонение пред мощите на свети Теодор Тирон. Прибиране в Русе късно вечерта.
 
 

Цена: 235 лв.

 
 
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
◘  Транспорт с комфортен туристически автобус (климатик, видеосистема, минибар)
◘  2 нощувки, 2 закуски и 2 вечери в хотел ***, гр. Белград
◘  Панорамна и пешеходна разходка в Белград и Нови Сад, Сърбия
◘  Водач от България
◘  За деца до 12 год., настанени на трето, допълнително легло – отстъпката е 20 лв.

ДОПЪЛНИТЕЛНО СЕ ЗАПЛАЩА:
◘  Застраховка – 3,50 лв.
◘  Входни такси за археологическите комплекси, музеи, обекти и прояви, посещавани по желание
◘  Традиционна музикална сръбска вечер – 6 лв.
◘  Разходка с корабче по р. Сава и по р. Дунав – около 10 евро
◘  Разходи от личен характер
 
 

 

За записване и допълнителна информация:
+359 889 869 301 – Маруся Цветанова – ръководител група
Милен Бакалов – историк, богослов
† Русенска митрополия

* Организира се от Русенска митрополия чрез туроператорска фирма „Кукери“

 

 

03.03.2020 | Поклонничество |